Kreeditarve makstuks märkimine (tasaarveldus)

Kreeditarvet on teatud juhtudel võimalik tasutuks märkida ka pangaimporti tehes, kuid siin juhendis käsitleme käsitsi makstuks märkimist.
Juhendis on kirjeldatud toiminguid müügiarve näitel, kuid ka ostuarve puhul tuleb tegutseda sama põhimõtte järgi.

Kõigepealt tuleb arvete seast leida makstuks märkimise ootel kreeditarve.

Seda saate teha müügiarvete nimekirjas: Tehingud -> Müügiarved ja otsite näiteks kliendi nime järgi.
Teine variant on, et vaatate müügireskontrot: Raportid -> Müügireskonto> Valite kliendi. Müügireskontrost vaatamise eelis on see, et näete kohe ka kliendi saldot. Raportis arve real klikates avatakse arve vaade.

Variant A : krediteeritud müügiarve on juba laekunud

Kui krediteeritud müügiarve on laekunud (ehk arve staatus “Laekunud”) ja koostatud kreeditarve alusel on makstakse kliendile raha tagasi, siis tuleks valida Toimingud menüüst “Märgi makstuks”.


Avaneb tasumise sisestamise vaade, valige Uus laekumine, määrake Konto/Kassa väljal sobilik pangakonto või kassa, tagasimakse teostamise kuupäev ja klikake “Salvesta laekumine”.

Pärast salvestamist suunatakse teid tagasi arve vaatesse ja arve peaks nüüd olema staatuses “Laekunud”.

Variant B : krediteeritud müügiarve ei ole laekunud

Kui kreeditarve on koostatud müügiarve kogusummas, siis tuleb mõlemad arved ühe sama kuupäevaga makstuks märkida summat muutmata. Valige arvel Toimingud menüüst “Märgi makstuks”, kuid pangakonto või kassa asemel tuleb kasutada Tasaarveldused kontot ja “Salvesta laekumine”.

Kui on koostatud osaline kreeditarve, siis märkige kõigepealt kreeditarve makstuks ja siis müügiarve makstuks kreeditarve summa ulatuses kasutades Tasaarveldused kontot. Ülejäänud osa laekumisel märgite pangakontole või kassasse laekumise toimumise kuupäeva.

NõuanneTasaarvelduste märkimisel tuleb alati jälgida, et tehingud oleks ühe kuupäevaga tehtud. Konto “9999 Tasaarveldused” on bilansiväline konto ja kui erinevatel kuupäevadel laekumised sisestada, siis on bilanss esimesena sisestatud makse kuupäevaga tasakaalust väljas ja näitab viga.

Kui “Pangakontod ja kassad” alt puudub valik  “Tasaarveldused”, siis saate selle ise juurde luua, abiks juhend: Pangakontod ja kassad (lisamine/muutmine)

Kas kasutusjuhendist oli abi?

Seotud juhendid

Teie tagasiside on meile oluline - Kirjuta kommentaar: